GGZ ervaringsdeskundigheid

Tegenwoordig wordt er veel gesproken over GGZ ervaringsdeskundigheid. Wat houdt dit in? GGZ ervaringsdeskundigheid houdt in dat iemand een bepaalde gebeurtenis/ ervaring heeft meegemaakt die heeft gezorgd voor (ernstige) psychische ontwrichting (de ervaring).

Degene die dit heeft meegemaakt heeft deze ervaring weten te vertalen naar persoonlijke- en collectieve kennis. Dit houdt in dat er persoonlijke- en collectieve inzichten zijn opgedaan die helpend zijn geweest in het herstel (ervaringskennis). Collectieve kennis wordt bijvoorbeeld opgedaan vanuit andere ervaringsdeskundigen of -personen.

Uiteindelijk kan degene die een bepaalde gebeurtenis/ ervaring heeft meegemaakt de opgedane ervaringskennis inzetten om anderen te ondersteunen in hun proces (ervaringsdeskundigheid). Samengevat: van ervaring naar ervaringskennis naar ervaringsdeskundigheid.

Grip op Herstel werkt enkel met coaches/ begeleiders die over persoonlijke GGZ ervaringsdeskundigheid beschikken. Dit betekent dat zij op enig moment ook iets hebben meegemaakt en weten wat voor impact dat kan hebben op een leven. Dit zorgt ervoor dat zij begrip en respect hebben voor mensen die ondersteuning nodig hebben.

Herstel

Wat houdt herstel in? Op de eerste plaats is herstel anders dan genezen. Een gebroken been kan worden genezen. Dat kun je bijvoorbeeld zien op de röntgenfoto’s en aan het gedrag van degene die een gebroken been had, merken. Die persoon kan weer lopen.

Maar wat als je bijvoorbeeld een depressie of psychose hebt ervaren?In zo’n geval maakt een persoon iets mee of ervaart degene iets waardoor hij of zij (ernstig) psychisch is ontwricht en bijvoorbeeld in aanraking is gekomen met een behandeling of opname. Je kunt niet op röntgenfoto’s zien of iemand psychisch is hersteld. Er is namelijk geen breuk. Het gaat om een psychische ontwrichting. Daar genees je niet van, daar kun je enkel van herstellen. Herstel kan optreden door bijvoorbeeld een behandeling, medicatie, persoonlijke inzichten, coaching, zingeving, sporten, rouwverwerking, etc. Vaak is het een combinatie van factoren. Herstel is wat ons betreft een persoonlijke ervaring/ gevoel. Het is echter onder te verdelen in 4 fases.

1. Overweldigd zijn door de gebeurtenis/ aandoening
2. Worstelen met de gebeurtenis/ aandoening
3. Leven met de gebeurtenis/ aandoening
4. Leven voorbij de gebeurtenis/ aandoening

Herstel is dus enigszins ‘meetbaar’. Herstellen kan echter voor elke persoon anders worden ervaren en het is mogelijk dat je vooruit en teruggaat binnen de 4 fases. Dat is niet erg, dat hoort bij het proces. Wel is het belangrijk om (een zekere mate van) stabiliteit te vinden, zodat je niet (constant) heen en weer wordt geslingerd en de grip op herstel verliest. Hoe dat precies vorm aanneemt, verschilt van persoon tot persoon.

Houd vertrouwen in je persoonlijke proces. Je voelt vaak zelf aan of het goed zit en wat je uit balans haalt. Dit kunnen we samen inzichtelijk maken. Vallen en opstaan betekent leren binnen je eigen proces. Leren betekent vooruitgang en vooruitgang is de weg naar herstel.