Autisme

Meest voorkomende symptomen en ontstaan van autisme

Wat is autisme?

Autisme is een stoornis die valt binnen de Autisme Spectrum Stoornis (ASS). Binnen dit spectrum vallen bijvoorbeeld ook PDD-NOS (Pervasive Developmental Disorder Not Otherwise Specified) en het syndroom van Asperger. Asperger kenmerkt zich door belemmeringen in sociale interactie en een voorkeur voor bepaalde hobby’s/ interesses. PDD-NOS is een categorie die niet onder kan worden verdeeld onder klassiek autisme of het syndroom van Asperger.

Mensen die autisme ervaren, ervaren een verschil/ belemmering op het gebied van sociale intuïtie ten opzichte van mensen zonder autisme. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat dit wordt ervaren bij sociale interactie, het communiceren met anderen, flexibiliteit in doen en laten en/ of het filteren en integreren van informatie. Kort gezegd komt het erop neer dat informatie door iemand met autisme anders wordt verwerkt dan door iemand zonder autisme.

Autisme kan ook gepaard gaan met bijvoorbeeld een depressie, angststoornis, PTSS en/ of een persoonlijkheidsstoornis. ADHD en epilepsie komen gemiddeld ook meer voor bij mensen met autisme.

Is autisme erfelijk?

Erfelijkheid speelt een rol bij autisme. Wat precies de oorzaak is, is nog niet geheel bekend. Autisme komt 4 keer vaker voor bij mannen dan bij vrouwen en iedereen binnen het autisme spectrum, is daarmee geboren (https://www.erfelijkheid.nl).

Hoe kun je omgaan met autisme?

Probeer je omgeving op de hoogte te stellen van je behoeftes. Op die manier kan er rekening met jou worden gehouden en kom je wellicht minder vaak voor veranderingen en onverwachte situaties te staan. Vertel wat je graag wilt vertellen, zonder dat je je daar ongemakkelijk bij voelt.

De kans is zeer groot dat je je prettig voelt bij structuur en duidelijkheid. Onderzoek of dat voor jou ook geldt. Probeer je sterke- en kwetsbare eigenschappen te ontdekken en te onderzoeken en ontwikkel deze in positieve zin.

De mensen om je heen doen er waarschijnlijk goed aan om kort en duidelijk tegen je te spreken, één onderwerp tegelijk, geen onverwachte dingen te doen, te plannen en voorspelbaar te zijn. Vraag ook gerust om hulp bij je behandelaar en familie en vrienden. Familie en vrienden kunnen wellicht steun ervaren van een ervaringsdeskundige binnen dezelfde context. Ook zijn er diverse groepen voor gelijkgestemden waar je verhalen kunt delen en wellicht handige adviezen kunt opdoen.