Depressie

Jaarlijks maken in Nederland ongeveer 546.500 mensen een depressieve periode door. Depressie komt daardoor voor in de top 5 van hoogste ziektelast. Bijna 20% van de volwassenen (18-64 jaar) krijgt in zijn of haar leven te maken met een depressie (https://trimbosinstituut.nl).  

Meest voorkomende symptomen en ontstaan depressie

Wat is een depressie?

Het kan zijn dat je je al enige tijd somber of niet energiek voelt. Niet meer geniet van de dingen waar je eerder wel van genoot. De twee hoofdkenmerken van een depressie zijn een sombere of neerslachtige stemming en een verlies aan interesse in (veel) activiteiten.

Naast de hoofdkenmerken is het ook mogelijk dat de volgende kenmerken zich voordoen:

  • Je hebt eetproblemen (je eet juist heel veel of juist heel weinig) of je verandert veel in gewicht;
  • je kunt minder goed slapen of je slaapt juist heel veel;
  • je kunt niet tot rust komen of bent juist (erg) geremd;
  • je ervaart vermoeidheid en verlies van energie;
  • je hebt overmatige schuldgevoelens of je ervaart het gevoel waardeloos te zijn;
  • je hebt moeite met je te concentreren, denkt traag en bent besluiteloos;
  • je denkt regelmatig aan de dood of aan zelfdoding.

Als je tenminste 5 van bovenstaande symptomen ervaart voor een periode van 2 weken of langer dan kun je in zijn algemeenheid zeggen dat je een depressie ervaart (https://trimbosinstituut.nl). 

Naast bovenstaande opsomming kun je nog andere dingen ervaren. Bijvoorbeeld een droge mond, hoofdpijn, duizeligheid, vergeetachtigheid, etc. Iedereen ervaart een depressie op een persoonlijke manier. De symptomen zijn per mens verschillend.

Waar kun je terecht met een depressie?

Je kunt op verschillende plaatsen terecht als je denkt dat je een depressie ervaart. Als je de mogelijkheid hebt en dit voelt veilig, deel het dan met je vrienden en familie. Vraag hen om raad. Maak ook en afspraak bij de huisarts of praktijkondersteuner van de huisarts (POH). Daar ontvang je professionele ondersteuning.

De huisarts kan je ondersteunen in je proces en je zo nodig doorverwijzen naar een therapeut, ervaringsdeskundige, psycholoog of psychiater (of een combinatie). Probeer jezelf zo goed als mogelijk serieus te nemen en neem – als je dat wilt – iemand mee naar het gesprek met de huisarts. Het kan namelijk handig zijn om iemand mee te nemen die er op een andere manier naar kijkt en die je kan helpen informatie te onthouden en/ of te vertellen. Als je wilt dan kun je het gesprek ook opnemen. Overleg dit dan met de huisarts.

Hoe kun je een depressie behandelen?

 Een depressie kun je op verschillende manieren behandelen. Dat kan onder andere van je eigen voorkeur, capaciteiten en mogelijkheden afhangen. Ook hangt het af van de mate van depressie. Je kunt namelijk een milde depressie of een zware depressie ervaren en alles wat daar tussenin zit.

Wellicht lukt het je om met de POH goede gesprekken te voeren en dit te combineren met de huisarts. Eventueel met medicatie. Het kan ook zijn dat je gesprekken wilt voeren met de psycholoog of psychiater. Groepstherapie of een behandeling voor langere of kortere duur is daarbij een mogelijkheid.

Familie en vrienden kunnen ook ondersteunend zijn. Als je een depressie ervaart dan is mijn ervaring dat je veiligheid en vertrouwdheid nodig hebt. Vanuit die basis zou je dan wellicht meer ondersteuning kunnen ontvangen en net wat beter in staat moeten zijn om met de situatie om te gaan en/ of het dragelijk te maken.

Ook kan het praten met ‘lotgenoten’ verlichtend zijn. Denk hierbij aan een herstelwerkgroep en/ of een ervaringsdeskundige. Ervaringsdeskundigen hebben een persoonlijk proces doorgemaakt en deze ervaring om weten te buigen tot ervaringskennis. Deze kennis zetten zij in om anderen te ondersteunen in hun proces. Zij zijn ervaringsdeskundig.

Indien je antidepressiva gebruikt kan Grip op Herstel je ook ondersteunen bij het afbouwen daarvan. Afbouwen van antidepressiva kan tegenwoordig ook door gebruik te maken van taperingstrips. Op die manier ervaar je minder/ minimaal eventuele ontwenningsverschijnselen. We adviseren en ondersteunen je graag met het gebruik van taperingstrips.